De verbouwing van de monumentale Beurs in Leeuwarden is volgens plan verlopen, op 5 april 2019 is het gebouw opgeleverd aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In het voormalig beursgebouw uit 1880 was vroeger de bibliotheek gevestigd. Het pand is voor deze functie in de jaren ‘70 verbouwd, door een groot aantal inpandige ruimten toe te voegen.
In het pand start vanaf collegejaar 2019-2020 Campus Fryslân, een bijzondere faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, namelijk op het gebied van ‘Sustainable Eterpreneurship”, waarbij de nadruk ligt op lokaal realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen.
Voor deze functie diende het pand grootschalig te worden verbouwd. Daarbij is het monumentale pand volledig all-electric (dus gasloos) geworden. Om dit mogelijk te maken is samen met de architect gezocht naar een indeling die isolatie op strategische locaties mogelijk maakt, is een aanzienlijke hoeveelheid isolatie toegevoegd en zijn twee warmtepompen geïnstalleerd, die zijn aangesloten op een bodembron(WKO).
Campus Fryslân is hiermee het eerste monumentale all-electric onderwijsgebouw in Nederland. Opvallend zijn de grote open ruimten waarin onderwijsruimten vrij zijn opgesteld.
Het fraaie ontwerp van J.O.N.G. architecten is in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB met een hoge kwaliteit van afwerking gerealiseerd.
Mul BV ontwerpers & adviseurs heeft het voorontwerp en definitief ontwerp voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties opgesteld. Maar ook een ruimtestaat voor de voorzieningen en klimaateisen per ruimte. Vervolgens is aanbesteed en heeft Mul BV ontwerpers & adviseurs samen met RUG de beoordeling van het door Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB opgestelde uitvoeringsontwerp verzorgd. Tijdens de uitvoer heeft de RUG zelf de uitvoerbegeleiding verzorgd.
Het gebouw is klaar voor de toekomst. Er zijn maar liefst 362 zonnepanelen geplaatst. Het gebouw is bovendien voorzien van LED-verlichting en vensterisolatie, allemaal energiezuinige maatregelen.