MENU

Stadsboerderij te Zoetermeer

PROJECT DELEN VIA SOCIAL MEDIA
Slider

In dit project zijn de school– en wijktuinen, Stadsboerderij en VrijeTijds Centrum samengevoegd op één locatie. De nieuwbouw betreft een gebouw en een kas die aan elkaar gekoppeld zijn. In het gebouw zijn de volgende ruimtes ondergebracht: BSO, centrale entree/activiteitenruimte, opslag, werkplaats, kantoor centrale hal, berging en toiletten. Verwarming en koeling worden verzorgd door een WKO-installatie met gesloten bodemwarmtewisselaars, warmtepomp en pieklastketel. De afgeblazen ventilatielucht wordt gebruikt om de kas in koude periodes op een minimum temperatuur te houden.

Toegepaste technieken

Een warmtepomp kan energie, op een laag temperatuurniveau, aan de omgeving onttrekken, bijvoorbeeld uit bodem, water of lucht en deze op een hogere temperatuur elders toepassen.

Gasontladingslampen, zoals de veelgebruikte TL-lampen worden altijd via een zogenaamd voorschakelapparaat (VSA) aangesloten. Hoogfrequente elektronische VSA’s leveren energiebesparingen op van circa 25%.

We spreken van lage temperatuurverwarming (LTV) als de aanvoer temperatuur van het verwarmingswater niet hoger is dan 55°C. Warmte afgifte vindt plaats met vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren. LTV maakt het mogelijk duurzame warmte optimaal in te zetten.

Aanwezigheidsdetectie is de techniek waarmee kan worden bepaald of personen in een vertrek aanwezig zijn. Besparingen zijn mogelijk tot circa 50% op de verlichtingsenergie.

Led staat voor ‘light emitting diode’. Led-verlichting ontwikkelt zich snel. Led verlichting geeft nieuwe mogelijkheden in accent verlichting, gekleurde verlichting, dynamische verlichting en ontwikkeling van kleinere armaturen. Het zal niet lang meer duren voordat led als algemene ruimteverlichting breed zal worden toegepast.

PROJECT DELEN VIA SOCIAL MEDIA